Podestýlky vhodné pro morčata

Dříve než si morčátko přinesete domů, měli byste pro něj mít nachystáno vyhovující bydlení a s tím související další chovatelské potřeby.

Jednou ze základních položek výbavy pro morče je určitě podestýlka. Aby bylo morče spokojené, je potřeba začít doslova "od podlahy", čili od podestýlky. Morčata tráví na podestýlce většinu svého života a jsou s ní v neustálém kontaktu. Proto by stelivo mělo absolutně pohlcovat vlhkost a pachy, mělo by být bezprašné a bez parfemace.

V dnešní době nám výrobci nabízí mnoho druhů různých podestýlek. Nelze obecně říci, která z nich je pro morčata nejlepší. Vždy záleží na okolnostech, na základě kterých, budete podestýlku vybírat. Faktorů může být celá řada, jako např.:

  • Kolik morčat bude v kleci bydlet a jak velká ta klec bude?
  • Jaké plemeno morčete budete mít? Bude dlouhosrsté? Nebo naopak bez srsti?
  • Jak často jste ochotní podestýlku měnit?
  • Kolik času budou morčata v kleci trávit?
  • Je některý z členů Vaší rodiny alergický?

V neposlední řadě jsou to finance. Kolik peněz jste ochotní za toto „spotřební zboží“ utrácet?  Některé druhy podestýlek, ve srovnání s ostatními, mohou být z dlouhodobého hlediska poměrně drahé.

Abyste se dokázali správně rozhodnout, jakou podestýlku pro Vaše morčátko vybrat, doporučuji vyzkoušet postupně více druhů podestýlek. Poté zvážit jejich výhody a nevýhody. Vyhodnotit jejich vlastnosti, jak se Vám s podestýlkou „pracovalo“, jestli byla morčátka spokojená a následně se vrátit k té podestýlce, která bude nejlépe vyhovovat Vám i Vašim morčatům.

Podestýlku rozprostřete po celém dnu klece. Morčátka v tomto ohledu nejsou příliš čistotná a většinou vykonávají svoji potřebu, kde je zrovna napadne. Podestýlku dávejte v dostatečně silné vrstvě, vždy v závislosti na tom, jaký druh podestýlky používáte, a měňte ji dle potřeby.

Rozhodně se vyplatí udržovat ubikaci čistou a suchou. Předejdete tím mnohým zdravotním problémům svého morčete. Na špinavé, vlhké podestýlce se morčata necítí dobře, jsou ve stresu, a proto jsou náchylnější k chorobám. Zdravotní komplikace v podobě plísní na sebe nenechají dlouho čekat…

Z jakých podestýlek tedy můžeme vybírat?

Podestýlky můžeme rozdělit do několika skupin v závislosti na tom, z čeho jsou vyrobeny.

  • dřevité
  • buničité
  • konopné
  • slámové
  • kukuřičné

Asi nejznámější podestýlky jsou ty DŘEVITÉ, tedy vyrobené ze dřeva.

Naprostá „klasika“ jsou dřevěné hobliny. V dnešní době je kvalita hoblinových podestýlek opravdu vysoká. Není to žádný odpad z dřevařské výroby. Hobliny jsou vyráběny jako primární produkt. Hoblinová podestýlka je čistě přírodní, vyrobená hoblováním kvalitního, chemicky neošetřeného, měkkého dřeva.
Při výrobním procesu jsou hobliny zbaveny prachu. Nedráždí proto dýchací ústrojí a oči morčat ani jejich majitelů. Což jistě ocení lidé s alergiemi.
Hobliny jsou také tepelně sterilizovány, což ničí bakterie i plísně a jejich použití je tak velmi hygienické a zdravotně nezávadné. Někteří výrobci dokonce potvrzují zdravotní nezávadnost certifikáty (např. Allspan).
Můžete se také setkat s různou hrubostí hoblinových podestýlek. Hobliny můžou být jemné (např. Allspan) nebo hrubé (RabbitWeed hoblinová podestýlka hrubá).

Asi největší výhodou hoblinových podestýlek je jejich finanční dostupnost, a to opravdu pro každého. Navíc je seženete v každém supermarketu.

Tato levná podestýlka, má ale také svoje nevýhody, mezi které určitě patří jejich horší savost a téměř nulové pohlcování pachů. V praxi to znamená, že hoblinová podestýlka jde brzy cítit, zvláště v uzavřených prostorách pokoje či bytu. Je proto nutné ji často měnit, vždy v závislosti na tom, kolik morčat v ubikaci bydlí, jak často jsou ve výběhu, jaké dostávají krmení atd. Kvůli nízké savosti je také potřeba dávat hoblin vysokou vrstvu, tj. 6-8 cm po celém dnu klece.
Vysoká vrstva a častá výměna samozřejmě spotřebu hoblin zvyšují.

Hobliny jako takové jsou velmi univerzální stelivo. Hodí se jak pro nahatá (skinny) morčata, tak i pro ta chlupatá. U dlouhosrstých plemen morčat je ovšem nutné počítat s tím, že lehké hobliny se v dlouhé srsti snadno zachytí a Vy si pak z klece berete chlupatou kouli obalenou hoblinama, které všude padají a dělají nepořádek.

Pokud byste chtěli prodloužit životnost hoblin, doporučuji je kombinovat s dřevěnýma peletkamaPeletky jsou vyráběny z pilin, které jsou nejprve při vysokých teplotách vysušeny a následně slisovány do tvaru pelet. Ve srovnání s hoblinami mají lepší savé vlastnosti a tím i lepší pohlcování pachů. Jsou zcela bezprašné. Pokud se morčátko na pelety vyčůrá, začnou se pomalu rozpadat. Snadno tak poznáte, které místo potřebuje vyčistit.

Díky procesu zpracování jsou oproti hoblinám mírně dražší. Nicméně to je vyváženo mírně lepšími vlastnostmi.

Vždy dávejte peletky pod vrstvu hoblin a ne naopak. Pelet stačí jedna vrstva, jen na výšku pelety samotné. Na peletky nastelte hobliny cca ve 3-4 centimetrové vrstvě. Pelety také nemusíte stlát po celém dnu klece, ale jen do míst, kde morčátka nejvíce čurají (v domečku, u seníku, pod napáječkou apod.).

Nedoporučuji používat jako stelivo pelety samotné. Pro morčecí tlapky jsou příliš tvrdé, a zvláště u těžších morčat mohou hrany pelet způsobovat bolestivé otlaky.
Nevýhodou pelet, a to hlavně pro děti, by také mohla být jejich vyšší hmotnost. 14 litrové balení peletek váží cca 7 kilogramů.
V kleci také velmi rachotí, pokud se morčátka začnou honit nebo když se leknou a uskočí.

Dalším druhem dřevité podestýlky, která rozhodně stojí za vyzkoušení, jsou tzv. štěpky. Jsou vyráběny z osikového nebo bukového dřeva. Jsou sušeny při vysokých teplotách (100-120 °C). Neobsahují proto bakterie ani plísně a jsou 100 % hygienické. Jsou čisté, bezprašné a bez chemických příměsí a zbytků z dřevařského nebo papírenského průmyslu. Díky těmto výhodám jsou maximálně vhodné pro citlivá zvířata i pro alergiky.

Oproti běžným dřevitým podestýlkám mají 3x vyšší absorpci amoniaku (tedy pohlcování pachů). Nasákavost tekutin je 200 %.

Na trhu se můžete setkat s různou velikostí štěpek. Např. osikové štěpky MillaMore Premium mají velikost 5x5x1 mm. Štěpky MillaMore SuperSoft měří jen 2x2x1 mm. Nicméně velikost štěpek pro morčata nehraje příliš velkou roli a je možné různě velké štěpky mezi sebou kombinovat.

Stále se ovšem jedná o dřevitou podestýlku a je nutné ji stlát ve vyšší vrstvě. Nevýhodou by také pro někoho mohla být mírně vyšší cena.

Štěpky se hodí jak pro chlupatá morčata, tak i pro ta nahatá.

Dalším druhem dřevité podestýlky, se kterou se můžete v nabídce e-shopů setkat je tzv. dřevitý granulát. Na trh jej uvedla německá společnost TierWohl. Je to velmi zajímavá alternativa klasických hoblinových podestýlek.

Jedná se o kvalitní, speciálně sušený, jemný granulát z měkkého dřeva. Stelivo je absolutně bezprašné a procesem výroby se zcela zničí bakterie a zárodky plísní.

Pokud byste vložili kousek této podestýlky pod mikroskop, tak byste zjistili, že se jedná o granuli, která v souvislé vrstvě, vytvoří kompaktní, velmi savou základnu. Vlhkost je uzavřena dovnitř vláken, takže stelivo neutralizuje pachy a zadržuje vlhkost mnohem efektivněji než jiné druhy dřevitých podestýlek. Tato vlastnost také zajistí, že na dně klece se nevytváří nepříjemné „močové usazeniny“, jak to známe u klasických hoblin. Celková nasákavost je až 200 %.

Díky těmto vlastnostem Vám tato podestýlka vydrží podstatně déle než jiné dřevité podestýlky. Navíc jí nemusíte dávat vysokou vrstvu. Zcela postačí 2-3 cm. Koupit ji můžete ve velkém, ekonomickém balení TierWohl Super 24 kg.

Tato podestýlka nás velice mile překvapila a rozhodně stojí za to ji vyzkoušet.

Podestýlky vyrobené ze dřeva jsou nejpoužívanějšími a nejběžnějšími podestýlkami vůbec. Jsou relativně levné, dostupné a i zvířatům ve většině případů vyhovují.

V dnešní době ale nejsme odkázáni na používání pouze dřevitých podestýlek. Existují různé alternativy, které nejsou vyrobeny ze dřeva.

První kategorií jsou tzv. buničité (papírové) podestýlky. Jsou vyráběny z recyklovaného papíru, bez chemických přísad. Podestýlka je proto šetrná k životnímu prostředí a je 100% rozložitelná – snadno ji zlikvidujete v kompostu nebo vyhodíte do bio či komunálního odpadu. Rozhodně ji ale nesplachujte do WC, tak jak uvádí výrobce. Použitá podestýlka je zpravidla plná sena, které by Vám toaletu mohlo ucpat!

Je z 99,9 % bez prachu a vzdušných alergenů. Velmi efektivně pohlcuje pachy a vlhkost, které uzavře uvnitř, takže v okolí klece necítíte žádný zápach.

Zajímavé u této podestýlky je, že působí ode dna, takže povrch podestýlky zůstává stále suchý. Plně funkční zůstane stelivo cca týden. Doba spotřeby papírových peletek je přímo úměrná, velikosti klece, počtu chovaných zvířat a jejich stáří.

Při nákupu i používání tohoto steliva oceníte jeho neuvěřitelnou lehkost, proto se s ní snadno manipuluje hlavně dětem.

Další velké plus je její „pelíškovitá“ jemnost a měkkost. Morčata si proto na ní opravu lebedí. Je vhodná pro všechny druhy morčat. Jen u těch nahatých (tzv. skinny) morčat, pokud se rozhodnete jim toto stelivo dopřát, je potřeba pečovat o jejich citlivou kůži a pravidelně ji mazat, aby nebyla příliš vysušená.

Buničitá podestýlka je vhodná pouze do interiéru. Použití ve venkovní ubikaci se nedoporučuje vzhledem k její extrémní savosti, kdy si „táhne“ vlhkost i ze vzduchu. Proto by se mohlo snadno stát, že morčata budou mít podestýlku vlhkou.

Tuto podestýlku můžete koupit pod značkou ASAN.
V nabídce je Asan Pet Silver s desinfekčním účinkem koloidního stříbra nebo Asan Pet Aloe s bio-kvalitním extraktem Aloe Vera pro zdraví zvířat. Přidaná Aloe pečuje o tlapky morčat, které tato extra savá podestýlka může vysušovat.

Nevýhodou této podestýlky by mohla být vyšší prodejní cena oproti např. dřevitým podestýlkám.

Buničitou podestýlku vždy ráda doporučuji zájemcům o morčata, kteří se mě ptají, jaká podestýlka je pro morčecího mazlíka chovaného v bytě nejvhodnější. Jedná se o hygienicky nejzodpovědnější podestýlku na trhu.

Druhou kategorií nedřevitých podestýlek je konopná podestýlka. Stelivo z konopného pazdeří je poměrně nový druh podestýlky, který si úspěšně nachází příznivce i mezi chovateli drobných hlodavců.

Stelivo z konopí je materiál získaný ze střední části stonku technického konopí (pazdeří), které je pěstováno na přírodních kulturách. Konopí roste na chudých půdách, na kterých se nepoužívají chemická hnojiva. Rostliny rostou rychle, takže plevelu nedají příležitost se rozvinout a nejsou tedy používány ani žádné herbicidy.

Konopí je označováno mimo jiné jako „přírodní houba“. V laboratorních podmínkách prokázalo 567 % nasákavost, tzn., že 1 kg přírodního konopí pojme přes 4 litry vody (!). Takto vysoká nasákavost umožňuje vytvořit suchý a zdravý podklad a zajistí, aby Vaši mazlíci bydleli na suché přírodní „matraci“.

Unikátní buněčná struktura rostliny konopí - a ta je opravdu jedinečná - na sebe váže zápach amoniaku. Díky pórům se v této podestýlce stále vyměňuje vzduch, proto v ní nevznikají hnilobné ani kvasné procesy a podestýlka nezapáchá. Vlhkost se uvolňuje a zápach zůstává vázán v kapilárách podestýlky.

Podestýlka z konopí je zcela přírodní produkt. Je absolutně bezprašná. V konopí obsažené alkaloidy vykazují maximálně příznivé účinky na dýchací soustavu. Díky tomu je velmi vhodná pro zvířata s dýchacími potížemi či alergická zvířata. Konopí navíc působí jako přírodní repelent a má přirozené antibakteriální účinky.

Díky těmto vlastnostem je její používání velmi efektivní a ekonomické. Podestýlky stačí opravdu jen tenká vrstva (cca 1 cm). Pokud budete pravidelně odstraňovat znečištěná místa a pazdeří postupně dosypávat, vydrží Vám velmi dlouhou dobu.
Díky její extrémní savosti se také nemusíte obávat močových nánosů na dně klece, jak jsme zvyklí např. u hoblinové podestýlky.

Konopí je materiál přírodní, lehce kompostovatelný, bezprašný, navíc působí antibakteriálně a jako repelent. Díky jeho vlastnostem nemusíte podestýlku měnit tak často jako u jiných druhů podestýlek, proto i přes vyšší pořizovací cenu nakonec ušetříte.

Konopná podestýlka je vhodná pro všechny druhy osrstěných morčat. U nahatých morčat bych byla obezřetnější, protože by se mohlo stát, že bude dráždit citlivou, nahatou kůži skinníků.

Podestýlku z konopného pazdeří jsme si sami vyzkoušeli v praxi naší chovatelské stanice a velmi mile nás překvapila a rozhodně byste ji měli vyzkoušet také.

Testovali jsme za Vás  

Konopnou podestýlku jsme použili v kleci o půdorysu 100 x 50 cm, ve vrstvě 1,5 - 2 cm. V kleci byl jeden dospělý chovný samec, vážící cca 1400 g. Klec jsme umístili v obývacím pokoji.
Teprve po 10 dnech jsme začali cítit lehký zápach. Nebyla ovšem cítit moč, ale velké množství bobků, které morčák za tuto dobu stihnul vyprodukovat.
Při čištění nás mile překvapilo, že vlhkost byla opravdu "nasáklá" uvnitř podestýlky a na dně klece se nevytvořili nepříjemné "močové" nánosy, jak je zvykem u jiných podestýlek.
Pokud by se tedy odstraňovali pravidelně bobky z podestýlky, tak by vydržela opravdu velmi dlouhou dobu použitelná.

"Vychytávka" chovatele

Vyberte lopatkou viditelně počuraná či mokrá místa v podestýlce. Zbylou, suchou podestýlku "prosejte" přes lopatku s otvory. Morčecí bobky zůstanou na lopatce. Čistá podestýlka propadne a můžete ji znovu použít. Tento způsob čištění klece je časově náročnější, ale ušetříte až 90% podestýlky, což při vyšší ceně konopné podestýlky, bude jistě velmi efektivní a ekonomické.
(Pokud jsou v ubikaci mláďata, je nutné počítat s tím, že jejich malé bobečky otvory v lopatce propadnou spolu s čistou podestýlkou).

Dalším druhem podestýlek, které nejsou vyrobeny ze dřeva jsou steliva slámová. Sláma, ve své přírodní formě, jako podestýlka, není pro morčata příliš vhodná. Slouží spíše jako doplňkové stelivo, které morčata ráda překusují a tunelují se v něm.

Ovšem sláma v podobě lisovaných pelet či slámového granulátu je něco jiného a její vlastnosti jsou velmi příznivé.

Slámový granulát se vyrábí z pšeničné či žitné slámy a je 100% přírodní. Lisuje se velkým tlakem při vysokých teplotách bez použití pojiv, těžkých kovů či chemických přísad. Sláma v této podobě má vysokou absorpční schopnost (více jak 400 %) a neutralizuje nepříjemné pachy. Vysoká teplota při procesu výroby navíc bezpečně zničí mikroorganizmy a patogenní bakterie, které jsou potencionálním zdrojem chorob.

Díky těmto vlastnostem podestýlka vydrží mnohonásobně déle než dřevité druhy podestýlek. Vrstva podestýlky stačí opravdu nízká (cca 1 cm). Pokud budete pravidelně odstraňovat znečištěná místa a podestýlku průběžně dosypávat, vydrží Vám velmi dlouhou dobu. Pokud se morčátko na pelety vyčůrá, začnou se pomalu rozpadat. Snadno tak poznáte, které místo potřebuje vyčistit.

Slámový granulát je pro morčata vhodnější, protože není tak tvrdý jako pelety. Podestýlka se nezacuchává do srsti, proto jse vhodná pro všechna plemena morčat.

Slámovou podestýlku (granulát) vhodnou pro morčata u nás můžete koupit od výrobce Granofyt s.r.o., pod označením Absorfyt.

Pro úplnost bych se ráda zmínila i o podestýlkách kukuřičných, i když s nimi nemám přímo osobní zkušenost. Kukuřičné podestýlky jsou vyrobeny z drcených kukuřičných oklasků a můžou mít různou hrubost. Podestýlky jsou 100% přírodní, jsou lehce kompostovatelné a tedy i ekologické.

Přírodní produkt je znatelně těžší než např. hobliny, což by mohlo být problematické na manipulaci hlavně pro děti. Podestýlka, stejně jako dřevěné pelety, může být docela „hlučná“, pokud se morčátka v kleci honí nebo se leknou a uskočí.

Hrubé kukuřičné podestýlky mohou být také příliš tvrdé a těžším morčatům by mohly způsobovat bolestivé otlaky.

Vždy je nejlepší vyzkoušet různé druhy podestýlek. Vyhodnotit jejich výhody a nevýhody a podle toho vybrat tu nejvhodnější. A protože každému vyhovují jiná kritéria, nelze obecně říci, která podestýlka je pro morčata nejlepší. Proto je vždy konečná volba na Vás samotných. Vy sami musíte vybrat nejvhodnější podestýlku s ohledem na Vašeho morčecího kamaráda a zároveň na Vaše možnosti a preference.

Fotografie