Pořizujeme morčátko aneb 10 důvodů, proč koupit morče u chovatele

Pokud jste se rozhodli, že Váš nový domácí mazlíček bude morče, asi se začnete zajímat, kde se dá morčátko koupit.

Pravděpodobně sednete k internetu a začnete prohlížet inzeráty na chovatelských portálech jako je např.  www.ifauna.cz nebo i www.bazos.cz.

Je několik možností, kde se dá morčátko pořídit a každá má svoje výhody a nevýhody.

Jako první možnost bych ráda uvedla pořízení u chovatele, což je ideální případ. V dnešní době není problém najít chovatelskou stanici ve Vašem okolí a domluvit si u chovatele nezávaznou návštěvu. Chovatelé, kteří chovají čistokrevná morčata, jsou registrovaní u Specializované organizace chovatelů morčat (SOCHM), www.klubmorcat.cz. Na stránkách organizace najdete seznam všech registrovaných chovatelských stanic včetně kontaktů, případně odkazu na webové stránky (pozor jen – ne všechny uvedené stanice jsou stále aktivní…).

V celé České republice je spousta chovatelských stanic, které se zabývají chovem různých plemen morčat v nepřeberném množství barev a jejich vzájemných kombinací. Dalo by se tedy říci, že si vybere opravdu každý. U chovatele také získáte veškeré potřebné informace o základních potřebách morčat, krmení, bydlení, případně chovu.

Každý nadšený chovatel morčat Vám rád ukáže svůj chov a své svěřence. Je schopný Vám o morčatech vykládat hodiny a baví ho to :o) Navíc mu záleží na tom, aby se jeho odchovaná mláďata měla v novém domově dobře a nestrádala. Proto si můžete být jistí, že pokud byste v budoucnu řešili jakýkoliv problém, tak se na chovatele můžete obrátit s prosbou o radu či informace a rád Vám pomůže.

Asi největší výhodu, kterou máte při koupi morčátka u chovatele je, že Vám prodá morče ZDRAVÉ. Tedy, že nebude mít kožní problémy jako plíseň nebo svrab a bude odčervené proti vnitřním i vnějším parazitům. Když budete chtít samečka, tak to sameček opravdu bude.  A v neposlední řadě - samička od něj nepřijede připuštěná (jak se mnohdy stává při koupi morčete v obchodě se zvířaty), což by ji mohlo přímo ohrozit na životě.
Chovatel Vám mladé morče předá ve správný čas, tedy až bude mít potřebnou váhu (minimálně 250 g), aby se mohlo bez rizika odstavit od matky.
Etika chovu také chovateli nedovolí, aby vědomě choval na zvířatech s genetickými vadami, které by v budoucnu mohly ohrozit jejich zdraví.

Velmi vhodnou příležitostí pro koupi morčete jsou také výstavy morčat, kterých se pořádá spousta. Seznam plánovaných výstav najdete také na stránkách SOCHM. Na výstavu se sjedou chovatelé z různých koutů republiky. Je možné si u chovatele morčátko vybrat podle fotky a domluvit se s ním, že Vám morčátko na výstavu přiveze. Nebo si jej můžete vybrat přímo na místě. Také se můžete více chovatelů zeptat na radu či názor. Osobní kontakt s chovatelem je vždy lepší, než ten elektronický.

Nevýhodou pořízení morčete od chovatele může být cena, která se mnohdy liší od cen obchodů se zvířaty i o stovky korun.
Jistou překážkou, může být i vzdálenost chovatelské stanice a s tím spojené náklady na dopravu morčátka k Vám.
Morčátko od chovatele nemusí být vždy zcela ochočené a „ochytané“.

Není také bohužel chovatel jako chovatel a o tom, jak poznat toho správného, si napíšeme v některém z příštích článků.

Další možností, kde morčátko můžete získat, je od kamarádů a známých, případně od hobby chovatele přes inzerát. V takovém případě dostanete většinou morčátko zdarma nebo velmi levně. Víte, z jakých pochází poměrů a vidíte i rodiče, takže si můžete udělat představu o tom, co Vám z něj vyroste. Morčátko z takového domácího chovu bude navíc pravděpodobně ochočené a zvyklé na běžný ruch domácnosti.

Tato možnost s sebou nese ale i nevýhody, pramenící z případné nevědomosti či neznalosti Vašeho známého. Ten nemusí poznat, že má morčátko třeba plíseň. Nemusí 100 % určit pohlaví a při pořízení dvou samiček, můžete mít najednou problém, že jedno z morčat je samec… Může Vám morčátko dát příliš brzy a to bude strádat. Nemáte také jistý „chovatelský servis“. Nemáte se koho zeptat na radu. Mnohdy bohužel ani veterinář neumí poradit a nezná problematiku chovu morčat jako takového.

Morčátko můžete koupit i na chovatelské burze. Je to příležitost, kde potkáte několik prodejců najednou a můžete si vybrat z mnoha nabízených morčat, navíc jsou zde morčata levná. Na burze může prodávat i registrovaný chovatel, který má schválenou chovatelskou stanici, a tím pádem budete mít všechny výhody popsané výše.
Nicméně anonymní koupě morčete na burze s sebou nese i rizika. Nevíte z jakých podmínek morče pochází. Většinou se jedná o křížence několika plemen s neznámou historií, genetickou základnou a zdravotním stavem. Nemůžete si být jistí věkem morčete a tím, že sameček, kterého jste si vybrali, není samice navíc připuštěná v příliš mladém věku. Ve většině případů o nějakém ochočení či mazlení nemůže být ani řeč. Prodejce také pravděpodobně již nikdy neuvidíte.

V dnešní době si můžete pořídit morčátko i ze zvířecího útulku, zachráněné nebo odebrané z nevhodných podmínek. V tomto případě neřešme rizika, výhody nebo nevýhody…
Uděláte dobrý skutek a bude Vás hřát dobrý pocit, že jste pomohli jedné zvířecí dušičce, prožít zbytek života v důstojných podmínkách.

Na konec jsem si nechala nákup morčete v kamenném obchodě s chovatelskými potřebami. Výhodou je, že taková prodejna je v každém větším městě. Morčata jsou většinou „skladem“, takže pořídíte morče hned a za málo peněz. Tím ale výhody končí.  A u nevýhod zde v podstatě platí to stejné, jako při koupi morčete na burze. Tato koupě s sebou nese stejná rizika, jen s tím rozdílem, že v případě zdravotních či jiných problémů, můžete dle zákona, zvíře do šesti týdnů vrátit…

Morčata v obchodě s chovatelskými potřebami nejsou vždy držena ve vyhovujících podmínkách.
Nejsou všechny obchody stejné a nelze všechny „házet do jednoho pytle“. ALE ve většině případů se Vám naskytne stejný obrázek – mnoho morčat tísnících se v malé kleci či akváriu. Morčata různého stáří a pohlaví (!). Původ a jejich historie neznámá, většinou nakoupená od výkupců. Prodávána za pár korun čekají, zda si je vybere někdo na mazlíka nebo na zkrmení.

Takto držená morčata jsou ve stresu. Nemají svůj osobní prostor. Dochází ke rvačkám ať už z důvodu boje o samici nebo jen proto, že mají málo místa. Morčata ve stresu mají oslabenou imunitu a jsou náchylnější k plísňovým onemocněním, které je přenosné i na člověka.
Ano, může se zdát, že koupí takového morčete ho zachráníte. Jedince určitě, nicméně tím jen podpoříte prodej zvířat v takových podmínkách.

Již mnohokrát jsem slyšela, jak si zájemci koupili v obchodě samičku, která přijela připuštěná a umřela jim ve věku 4 měsíců při porodu i s mláďaty. Jaký stres musela prožít a co prožívá dítě, které se ráno vzbudí nebo se odpoledne vrátí ze školy a v kleci takové neštěstí objeví…

I když některé obchody - většinou ty velké, v nákupních centrech - investují do důstojného zařízení pro zvířata, ani to Vám bohužel nezajistí zdraví zvířete. Navíc mnohdy personál obchodu nemá dostatek znalostí a informací o prodávaném druhu zvířete. Jeho zdravotních problémů si nemusí všimnout, v horším případě o nich nemá ani ponětí.

Ale ani v takovém lepším zařízení není samozřejmostí rozdělit samce od samic. Morčata jsou schopná reprodukce již ve velmi mladém věku. Samec je schopen připustit samici již v 5. týdnu života. Proč je v obchodech takový problém morčata rozdělit dle pohlaví? Je to nevědomost prodávajících? Jejich lhostejnost či nedostatek místa? Nebo neschopnost pohlaví určit?

Je pravdou, že v posledních letech se lidé naučili kupovat zvířata u chovatelů a upouští od nákupu v obchodech. Pokud stále ještě váháte, kde si morčátko koupit, tak Vás možná přesvědčí mých

10 důvodů proč si pořídit morče od zodpovědného chovatele:

  1. Morče bude zdravé, ve výborné výživové kondici. Bude mít lesklou srst a bude se zajímat o své okolí.
  2. Morče bude odčervené, bez vnějších a vnitřních parazitů.
  3. Můžete si být jistí pohlavím a věkem morčete.
  4. V případě pořízení mladé samičky máte jistotu, že není březí (že nečeká mladé).
  5. Morče bude mít při odběru dostatečnou váhu (min. 250 g) a bude starší 4 týdnů. Což je optimální doba k odstavu.
  6. Morče pochází z důstojných podmínek, vyhovujících chovu morčat.
  7. Morče od zodpovědného chovatele je zvyklé na manipulaci.
  8. Znáte původ morčete, který Vám zajistí jeho budoucí vzhled. Můžete si prohlédnout rodiče.
  9. Zodpovědný chovatel chová morčata dle standardů Českého svazu chovatelů. Jedince s vylučující vadou dále v chovu nepoužívá. Stejně jako se snaží eliminovat genetické vady.
  10. Máte jistý chovatelský servis. V případě dotazů či problémů se máte na koho obrátit.

10 důvodů proč nekupovat morče z neznámých zdrojů

  1. Morče může mít zdravotní problémy, které se mohou projevit až časem (chybí veterinární dohled).
  2. Morče může mít parazity (odčervení nikdo neřeší).
  3. Často mají morčata plíseň či jiné kožní onemocnění (některá jsou přenosná i na člověka).
  4. Ne vždy je správně určeno pohlaví. Věk je mnohdy nejistý.
  5. Samička může být březí v příliš brzkém věku, což může způsobit zdravotní komplikace, v krajních případech i její úhyn.
  6. Morče může být příliš mladé, aby mohlo být odstaveno od matky, což může ohrozit jeho zdraví, případně život.
  7. Morče může pocházet z nevyhovujících podmínek či z množírny.
  8. Morče je divoké, hůře si zvyká na kontakt s člověkem.
  9. Selekci chovných zvířat nikdo neřeší (příbuzenská plemenitba, genetické vady).
  10. Chybí kontakt s chovatelem. Nemáte se na koho obrátit v případě dotazů či problémů.

Fotografie