Proč by mělo mít morče domeček

Domeček pro morče ano nebo ne? Často kladený dotaz. Jak to tedy s těmi domečky je?

Velmi často se zákazníky nebo zájemci o morčata řeším, co všechno budou jejich noví domácí mazlíčci potřebovat. Jeden z častých dotazů je, zda mají mít morčátka v kleci domeček?

„Protože my jsme četli, že… a na FB psali, že… nebo na YouTube jsme slyšeli, že…“

A tak jsem se během času dozvěděla spoustu argumentů, proč morče domek mít nemá, co se může stát, když ho má a co se nestane, když mu ho dáte.

Názory se velmi různí a mazlitel začátečník může být zmatený.

Jak to tedy s těmi domečky je?

Morče, stejně jako jiné druhy domácích mazlíčků, si zachovalo své vrozené, základní instinkty a mezi ně bezpochyby patří i pud sebezáchovy.

Podívejme se v krátkosti do přírody, k divokým předkům našich domácích morčat. Morče v přírodě, jako většina býložravců, slouží jako potrava predátorům. Je to tedy zvíře lovené, a proto jej příroda obdařila potřebnými instinkty, aby mělo šance na přežití.

Věděli jste např., že morče vidí dobře do dálky, ale už hůře na blízko? A tušíte, proč to tak je? Ano, aby včas spatřilo blížící se nebezpečí, stihlo utéct a schovat se, což je jeho jediná šance, jak se zachránit.

A toto je zcela klíčové – aby se stihlo schovat.

Divoká morčata obývají Jižní Ameriku od Venezuely až po Argentinu. Žijí v nížinách nebo v horách a to až do výšky téměř 5000 m n. m. Možnosti úkrytů jsou tedy velmi rozmanité. Některá morčata si vyhrabávají jednoduché nory nebo obsazují opuštěné nory po jiných zvířatech. V horských oblastech slouží jako úkryt štěrbiny skal, na travnatých a křovinatých pampách se skrývají v podrostu nebo mezi kameny.

Původní obyvatelé Jižní Ameriky – jihoameričtí indiáni dodnes chovají morčata jako domácí užitková zvířata. Jejich „chovatelská zařízení“ bývají venkovní a zajímavé je, že většinou kopírují jejich vlastní obydlí. Proto se výrazně liší dle jednotlivých oblastí. Indiáni z hor používají jako stavební materiál kámen. Indiáni v nižších polohách používají ke stavbě domečků pro morčata hlínu a rostlinný materiál. U indiánů žijících u jezera Titicaca připomínají malá týpí z rákosů…


Foto MVDr. Lubomír Palkovič

Ať už tedy žijí morčata kdekoliv, vždy mají úkryt.

Můžete namítat, že Vašim morčatům ale žádné nebezpečí nehrozí, vždyť přece žijí s Vámi v obývacím pokoji. Jsou ochočená a zdomácnělá a zvyklá na běžný ruch domácnosti. Ano, domácí morčata jsou na ledacos zvyklá, nejsou tak lekavá, jako jejich divocí příbuzní. Ale i sebevíce ochočené morče má silně zakořeněný pud sebezáchovy a instinkty k přežití. Může se leknout a Vy ani nebudete vědět čeho. Vyhodnotí nějaký pohyb nebo zvuk jako potenciální nebezpečí a bude mít potřebu se někam schovat a zachránit si život.

Co se ovšem stane, když morče možnost úkrytu nemá?

V přírodě je to jasná smrt. Pokud morče prchá před predátorem a nemá se kam schovat, tak se stane kořistí.

U Vás doma morče samozřejmě přežije. Nicméně pokud se nemá kam schovat pokaždé, když to samo uzná za vhodné, tak se ocitá v dlouhodobém stresu. A jak je obecně známo, stres je spouštěčem a příčinou mnoha zdravotních komplikací u lidí i zvířat. V případě morčat je to vždy oslabení imunity a s tím spojené nemoci, nejčastěji kožní onemocnění (plíseň).

Obzvláště důležité jsou domečky či jakékoliv úkryty u morčat, která žijí sama nebo u morčat dosud neochočených, která se lidí bojí, nejsou zvyklá na kontakt nebo na ruch domácnosti. A je jedno zda se jedná o mláďata nebo dospělá morčata. U takovýchto jedinců je domeček naprostou nutností a jejich jedinou jistotou. Tím, že jim domeček poskytnete, předejdete právě dlouhodobému stresu a zraněním při případném panickém útěku před "nebezpečím".  

Pokud Vám výše zmíněná fakta dávají smysl a logiku, pojďme si nyní napsat, co by tedy měl správný domeček splňovat a jak by měl vypadat:

  • bezpečnost

V první řadě by domeček měl být bezpečný. Absolutně byste se měli vyhnout domečkům, které mají otvory ve smyslu okýnek. Ano, na první pohled chce výrobce docílit co nejvěrnější kopie opravdového domečku, a domeček má přeci dveře a okna. Nicméně tato pomyslná okýnka jsou naprosto nevhodná a hrozí zde přímé riziko uvíznutí morčete. Tím spíš, když je morče od mládí zvyklé tímto okýnkem prolézat. A co se stane až vyroste…?

Někteří výrobci už si chybu uvědomili a začali tato okýnka osazovat mřížkou. Ano, může být. Pokud ale morče mřížku ohlodá, až vypadne, je potřeba otvor bezpečně překrýt nebo domeček odstranit z klece.

  • funkčnost

Pokud už morčatům domeček poskytneme, měl by samozřejmě splňovat účel, za jakým jste jej pořídili, tedy sloužit jako dočasný úkryt v případě potřeby. Větší domečky určené pro více morčat, by měly být vybaveny bezpečnými větracími otvory. Není také od věci, z jakého materiálu je domeček vyrobený. Ideální, funkční domek by měl být vyroben z přírodního, chemicky neošetřeného materiálu - ze dřeva. Takový domek mohou morčata bezpečně okusovat. Dřevěný domeček je také dostatečně těžký, takže s ním morčata nemohou „cestovat“ po kleci. Navíc krásně vypadá a ozdobí každou morčecí ubikaci.

Zcela nevhodné jsou domečky z plastů nebo z různých náhražek dřeva.  

 

Ideální vnitřní rozměr domečku pro dvě dospělá morčata je 30 x 20 cm. Je potřeba ovšem zmínit, že tato dvě morčata se musí znát a dobře spolu vycházet. V opačném případě dominantní morče nesnese druhé morče ve své těsné blízkosti a z domečku jej vyžene. A to pak zůstává bez úkrytu… Nejlepší je, když má každé morče svůj vlastní domeček/úkryt.

Obecně lze tedy říci, že čím více morčat v ubikaci bydlí, tím více domečků a úkrytů by tam mělo být.

 

Důležitým rozměrem je výška domečku, která by měla být okolo 15 cm. Do takové výšky domácí morčátka bez problémů vyskočí. A dělají to opravdu ráda. Proto je velkou výhodou, když má domeček rovnou střechu. Nejenže rozšiřuje morčatům obývaný prostor v kleci, ale je to pro ně i jakási pohybová aktivita, která přispívá k jejich lepší fyzické kondici. A pokud jim na střechu domečku umístíte pohodlný pelíšek, o to větší motivaci k vyskakování budou mít.

 

Tvar a vzhled prodávaných domečků je velmi pestrý.

Klasika je obdélníkový tvar, který se hodí do každé klece. Lze jej umístit podél dlouhé i krátké stěny, což je velmi praktické. Nicméně v menších klecích mohou vznikat „hluchá“ místa, která morčátka nemohou naplno využívat.

Do menších klecí je proto velmi vhodné umístit domeček rohový. Je to naprosto geniální způsob, jak v kleci ušetřit prostor. Rohový domek je dostatečně prostorný, a přitom eliminuje zmíněná „hluchá“ místa.

Méně časté pak bývají domečky čtvercového tvaru.

V nabídce obchodů můžete najít také různé atypické domečky, které mají např. kulatou nebo zvlněnou střechu, s jednou stranou šikmou, která plní funkci žebříku, po kterém mohou morčata vylézt na rovnou část střechy. Existují i domečky s rampou nebo ve tvaru stanu. Nabídka je opravdu velmi široká. Pokud je domeček bezpečný a dostatečně velký, tak pak už záleží jen na Vašem osobním vkusu a preferencích. :o)

 

Při koupi domečku, byste měli věnovat pozornost i velikosti vchodu. Mnohé domečky jsme do nabídky našeho e-shopu nezařadily právě z důvodu příliš malého nebo úzkého vstupního otvoru. Ideální velikost vchodu je šířka cca 10 cm a výška cca 12 cm.

Můžete se setkat i s domečky, které mají dva vchody. Velmi vhodný je takový domeček u morčat, která mezi sebou mají časté neshody. Může se stát, že dominantní morče to slabší v domečku „uvězní“ a to pak nemá úniku. Tomuto předejdete právě použitím domečku s více vchody. 

Ráda bych ještě zmínila domečky do venkovních výběhů. Pokud máte tu možnost a můžete morčátka přes léto pouštět do výběhu či na pastvinu, tak v tomto případě je domeček nutností. Venku je mnohem více podnětů, která mohou morčata znervóznit a hrozí zde reálné nebezpečí od dravých ptáků či drobných predátorů typu kočka, pes. 

Venkovní domeček by měl být opravdu prostorný, aby se do něj pohodlně vešla všechna morčata, případně by každé morče mělo mít domeček svůj vlastní. Venkovní domeček by měl sloužit i jako úkryt před nepříznivým počasím, ať už se jedná o lehkou přeháňku nebo žhavé slunce. Měl by být schopen také sám odolávat nepřízni počasí. Takže by měl mít nepromokavou střechu a měl by být ošetřen ekologickou, nezávadnou barvou. 

Úkryt ovšem nemusí být pouze v podobě domečku. Nejvíce útoků na morčata v přírodě je ze strany dravých ptáků, což znamená útok shora. Proto stačí cokoliv, co tvoří „střechu nad hlavou“.

Nabídka je opět velmi rozmanitá. Kromě domečku to může být např. přístřešek, látkový tunel, dřevěný mostek apod. Vždy je lepší, když mají morčata v kleci více úkrytů různých typů. Je také dobré tyto úkryty střídat. Tak budou mít morčátka neustále podněty k novému zkoumání a objevování. Budou aktivní a zvídavá.

V dnešní době je trh přesycený produkty různé kvality a rozsahu. Výjimku netvoří ani chovatelské potřeby. Ty bohužel nevyrábí chovatelé, ale výrobci. Takže, mnohdy nevědomky, nabízí produkty pro morčata nevhodné, ne-li přímo nebezpečné. Právě proto jsme velmi rádi přijali nabídku společnosti Limara Plus, s.r.o ke spolupráci na vývoji domečků pro morčata. Výsledkem této spolupráce je dnes 17 modelů ve dvou designových řadách - ClassicWood a FireWood. Domečky jsou navrženy přímo pro morčata. Mají ideální rozměry a jsou 100% bezpečné. Vyrobeny jsou z neošetřeného, masivního dřeva, v různých velikostech a tvarech. U všech domečků je také dodržena ideální výška, takže i velký domeček má stále optimální výšku (cca 15-17 cm).

My sami chováme morčata 15 let a vždy měla domečky. Ať už bydlí venku nebo v obývacím pokoji. Občas se setkáváme s názorem:

„Pokud má morče domeček, tak je v něm pořád zalezlé a nikdy se neochočí.“  
Vždy máte ale možnost si jej z domečku vzít, pomazlit a vrátit ho zpátky. To, jak rychle si na Vás morče zvykne, záleží jen na množství času a laskavosti, kterou morčeti věnujete a pokud má potřebu být schované v domečku, tak mu ji dopřejte.

Nebo máte strach, že „když má morče domeček, tak je v něm pořád zalezlé a pak si nevšimnete, že je nemocné“?
Pokud máte morče jako mazlíčka, máte ho rádi a záleží Vám na něm, tak si 100 % všimnete, že je nemocné. Protože si s ním přece každý den hrajete nebo ho mazlíte. Každý den jste s ním v kontaktu a ono s Vámi. Každý den ho přece krmíte a uklízíte mu klec. V tomto případě není možné, abyste si nevšimli, že s ním není něco v pořádku.

My všichni máme morčata jako mazlíčky – záleží nám na nich, máme je rádi, dopřáváme jim a rozmazlujeme je a nechceme, aby měla nějaký diskomfort ať už fyzický nebo psychický. Proto věřím, že každý mazlitel, kterému na jeho morčeti záleží, svému mazlíkovi úkryt poskytne. :o)

Autor: Jana Langerová, chs Hostýnky Mountains
© SpokojenéMorče.cz, všechna práva vyhrazena

Fotografie