Seno, seno a zase seno!

SENO - základní složka krmiva morčat. Dáváte sena dostatek?

Dáváte sena dostatek?

Bohužel velmi často se v praxi setkávám s tím, že majitelé morčat neumí svoje svěřence správně nakrmit. Přitom je to velmi jednoduché a nezabere to téměř žádný čas.

Krmení morčat, jako takové, je velmi široké téma. Optimální výživa morčat zahrnuje podávání sena, čerstvé potravy v podobě trávy, zeleniny, příp. ovoce, a kompletní krmné směsi ve formě granulí.

Je potřeba si uvědomit, že morčata jsou striktně herbivorní, což znamená, že jsou to výhradní býložravci. Základní a nejdůležitější složkou jejich potravy je tráva, a to buď čerstvá nebo sušená tj. seno.

Morče nesmí nikdy hladovět! Neustále musí mít k dispozici seno, aby se mohlo v průběhu dne krmit dle svých potřeb. Pokud morče tyto potřeby uspokojit nemůže, činnost střev se zpomalí, zastaví, začnou se množit nežádoucí bakterie a tím začnou zdravotní problémy, které mohou v krajních případech skončit i smrtí zvířete. Proto je vždy lepší problémům předcházet.

Ze sena morčata získávají vlákninu, která se stará o bezproblémový proces trávení. Navíc žvýkání sena, pomáhá předcházet nežádoucímu přerůstání zubů, které morčatům celý život dorůstají.

Jaké je tedy ideální seno pro morčata?

Kvalitní seno by mělo být voňavé, zelené, dobře vysušené a bezprašné.

Ideální seno pro morčata je luční nebo horské seno, které obsahuje mnoho druhů trav a bylin. Morčatům se tak dostane pestré stravy a díky bylinám také důležité minerály.

Nejběžnějšími seny na trhu jsou směsná sena, obsahující různorodou skladbu travin a bylin v různých poměrech, které ale na obale výrobci většinou neuvádějí. Druhová skladba zastoupených travin a bylin se může hodně lišit, a liší se také výživové hodnoty sen a případné účinky bylin. Stejné druhy travin a bylin z různých lokalit mohou mít odlišnou chuť a v případě bylin se může lišit i intenzita účinku na zdraví.

Výživově nejhodnotnější seno je z první senoseče, která probíhá na konci jara. Toto seno bývá také hrubší a obsahuje proto více důležité vlákniny a živin. Otava, seno z druhé senoseče, je většinou jemnější s převahou jemnějších lístků nad stébly.

Pokud je seno špatně vysušené, je vlhké, zatuchne a začne plesnivět. Staré seno zase silně práší a nevoní. Takové seno ihned vyhoďte a morčatům je v žádném případě nenabízejte. Způsobili byste jim vážné zdravotní komplikace.

Je také vhodné, vybírat seno spíše hrubší než jemnější. Dlouhodobým podáváním příliš jemného sena mohou vzniknout problémy s přerůstáním zubů.

Velmi praktické je také ke klasickému senu přidávat sušené, jednodruhové bylinky např. JR Farm pampeliškajitrocelkopřiva nebo morčeti nabízet bylinkové směsi jako např.  JR Farm bylinková zahradaluční bylinkypolní bylinky a další. Oblíbená jsou i sena s „příchutěmi“ s přidanými bylinami, plody, zeleninou či ovocem např. JR Farm seno s mrkví, jablkem, jetelem nebo třeba s mátou apod.
Seno v "příchuťových" baleních bývá většinou prémiové kvality. Doporučuji "příchuťová" a bylinková sena střídat a nabízet tak morčátkům pestrou škálu nových chutí a vůní. Morčata tak budou mít neustále co objevovat a ochutnávat.

Tip chovatele

Doporučuji dávat morčatům seno do jesliček. Seno tak nemůže váš mazlíček pošlapat či jinak znehodnotit a má jej neustále k dispozici čisté.
Jesličky by měly být dostatečně velké, v závislosti kolik morčat se z nich má nakrmit. Čím menší jesličky budou, tím častěji budete muset seno doplňovat. V malých jesličkách seno morčeti nemusí vydržet do té doby, než se vrátíte z práce nebo ze školy a může se stát, že bude hladovět.

Jesličky mohou být dřevěné, plastové nebo kovové. Stojící nebo závěsné. Vždy by však měly být bezpečné a seno v nich pro morče snadno dostupné. Tato kritéria splňují všechny jesličky a krmítka v naší nabídce.

Jak seno správně skladovat?

Seno skladujte v temnu a suchu. Seno koupené v igelitovém pytli vysypejte, nejlépe do prodyšného jutového pytle, proutěného koše nebo seno klidně uskladněte ve starém povlaku na polštář. K senu se tak dostane vzduch, vypařuje se přebytečná vlhkost, nedochází ke vzniku plísní a déle Vám proto vydrží.

Fotografie